Meisjes van (bijna) 11

‘Vrijdag ben ik jarig,’ zei ze nog snel. Ik stond al met een been buiten, maar stapte weer naar binnen.
‘Echt waar? Dat is leuk. Zie ik jou donderdag ook?’ vroeg ik.
De donderdagen lees ik bij haar thuis voor aan haar halfbroertje van bijna drie en in mijn hoofd maakte ik al plannen om haar te verrassen.
Ze schudde haar hoofd van nee.
‘Als je vrijdagavond tijd hebt, kun je langskomen’, zei de moeder van haar halfbroertje. ‘Je hoeft geen cadeautje mee te nemen hoor.’
Ik hoefde niet mijn evenementen op Facebook te checken om te zien of er vrijdag een salsafeestje zou zijn; ik zou het verjaardagsfeestje van dit meisje van bijna elf niet willen missen. En terwijl ik naar huis liep, vroeg ik me af wat voor cadeaus meisjes van elf willen krijgen.

Ik kan me haast niet meer herinneren hoe het is om tien te zijn en elf te worden. Volgens mij was mijn mooiste cadeau toen een donkerblauw make-uptasje met bloemetjes; erin een felroze, plakkerige lipgloss van Miss Sporty. Maar het kan evengoed zo zijn dat ik dat voor mijn tiende verjaardag kreeg, of voor mijn twaalfde. Juist omdat ik maar zo weinig weet van toen, weet ik dat ik zorgeloos was. Het enige waar ik me zorgen over maakte, was dat ik op mijn elfde-en-één-dag bloed in mijn onderbroek had.

Het breekt mijn hart dat het niet vanzelfsprekend is dat meisjes van bijna elf zo zonder zorgen zijn. Dat dit meisje van bijna elf al zoveel verdriet heeft staan in haar verlegen donkere ogen die gaan stralen als ik naar haar lach en haar beloof dat ik op haar feestje kom.

(Het vervolg: Het feestje (Bollywood-stijl))

7 Replies to “Meisjes van (bijna) 11”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s