Alles wat ik schrijf is waar

Niet iedereen deelt mijn humor. ‘Schrijf hier maar een blog over,’ zei een van mijn zelfbenoemde proefkonijnen die zich beledigd voelde door wat ik schreef. ‘Het proefkonijn stopt.’ Maar naast dat ik dat geen sterke titel vind, vind ik het onderwerp niet passend. Mijn blog is niet mijn dagboek.

‘Is alles wat je schrijft wel echt gebeurd?’ vragen mensen soms aan mij.
‘Ja,’ zeg ik dan.
Maar niet altijd precies zoals het staat beschreven. Als ik werk of dans of in de trein zit of koffie drink, zijn er zoveel blikken, gebaren en losse opmerkingen die bij mij blijven haken. Soms raakt het me, vaak moet ik erom lachen. Als ik schrijf, vergroot ik zo’n blik, gebaar of opmerking uit. Door de context weg te laten, of door losstaande gebeurtenissen aan elkaar te koppelen. Alles wat ik schrijf is waar, maar het past niet één op één.

Mijn proefkonijn begrijpt dat niet. Dat kan ik me wel voorstellen, want op een punt moet ik hem gelijk geven. Ik blog omdat ik mijn stem zoek. Deze woordschetsen zijn mijn schrijfexperimenten en de mensen die ik tegenkom, zijn mijn proefkonijnen.
Maar sommigen zijn ook veel meer dan dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s