Debuut van mijn vader

‘Je kunt mijn blog wel schrijven, zo goed als jij mij kent,’ zei ik half-spottend en half-lachend tegen mijn vader.
Hij was er meteen voor in.
‘Waar moet ik over schrijven?’ vroeg hij.
‘Over mij,’ zei ik.

Kritisch als ik volgens hem ben, gingen er nog twee redactieslagen overheen voor ik zijn stuk wilde plaatsen. Het resultaat is het mooiste cadeau voor mijn 25e verjaardag: het debuut van mijn vader.

*

Debuut van mijn vader

Gedachten bij 25 jaar Anne

Als ik in gedachten 25 jaar terugkijk, lijkt het alsof de tijd voorbij is gevlogen. Dan zie ik weer dat kleine meisje met haar wapperende blonde haren op haar klompjes in Madurodam. Of ik zie haar weer blij huppelend het apenhuis in Blijdorp binnengaan om er vervolgens pijlsnel, met haar twee handjes voor haar neus, uit te komen rennen.

Ontroerend en vertederend al die herinneringen. Terugkijken is mooi, een beetje nostalgisch ook. Wat is het jammer dat het allemaal zo snel voorbij is gegaan. Maar wie in het verleden blijft hangen vergeet (verder) te leven en ziet niet het mooie van het hier en nu.

Ik vind het prachtig om te zien dat het onbevangen meisje van toen een aantrekkelijke vrouw [in betere schoenen, red.] is geworden die haar eigen innerlijke kracht kent. Ik zie een onafhankelijke, ruimdenkende en kosmopolitische vrouw die midden in onze multiculturele samenleving staat en op zoek is naar haar plaats daarin. Een vrouw ook die mij regelmatig wijst op mijn 20e-eeuws paradigma’s en mij toont hoe achterhaald en kortzichtig sommige daarvan zijn.

En dan kan ik eindeloos fantaseren over de kansen en de mogelijkheden die nog voor haar open liggen. Eén ding is duidelijk: ze gaat haar eigen weg.

2 Replies to “Debuut van mijn vader”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s