Dag 8: Mijn schoonheid hoort niet in Granada

Omhuld door stoom- en geurwolken van rode amber voelde ik me vandaag in de hamam zelf even een oosterse schone. Hoewel er niemand was die me een granaatappel toewierp; maar ik was dan ook tot aan mijn kin in het heetwaterbad ondergedompeld.

Na vijf minuten had ik het bloedheet en dook ik in het koude bad, wat een bewonderende uitroep ontlokte aan twee vrouwen die er niet verder in durfden dan met hun tenen. Daarna liep ik bevallig naar het grote bad met het idee om het resterende uur + 25 minuten baantjes te trekken. Twee zoenende stelletjes in het bad maakten dat ik ervan af zag; ik wilde hun intimiteit niet verstoren.

Terwijl ik dus afwisselend in het hete en koude bad plonsde, besefte ik me dat ik nooit een oosterse schone wordt, hoe lang ik mijn huid ook aan de zon blootstel en hoeveel henna ik ook over mijn lichaam smeer. Ik heb er gewoon het geduld niet voor.

Op mijn laatste dag in Granada zie ik er meer uit als de backpackster die ik op mijn eerste dag hier zag. Haar blote voeten waren vuil van het stof, haar afgekloven nagels hadden zwarte rouwranden en haar bruinverbrande benen waren bedekt met een laag donshaar. Maar waar zij er op een vrijgevochten manier sexy uitzag, staat het mij slonzig.

‘Wil je een massage voor je rug of voor je rug en je benen?’ vroeg de masseur in de hamam.
‘Ook mijn benen,’ zei ik, want ik wil altijd alles.
Maar toen ik op mijn buik rolde en de masseur de handdoek terugsloeg zodat mijn benen ontbloot werden, verstrakte mijn lichaam.
Ik bedacht te laat dat ik mijn benen niet had geschoren.

Ik gaf het ter plekke op om te proberen aan welk schoonheidsideaal dan ook te voldoen. Ik volg beter mijn eigen formule (wat die ook moge zijn).

One Reply to “Dag 8: Mijn schoonheid hoort niet in Granada”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s