Zo spreek je vloeiend Arabisch (in het Nederlands)

Van de 13 duizend Eritreeërs die in de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen, ken ik er slechts één. En die ene heeft de onzalige gewoonte om midden in de nacht door zijn appartement te springen als ik een paar meter erboven probeer te slapen. Voor mijn beeldvorming zou het dus geen kwaad kunnen om eens andere Eritreeërs te spreken. Maar mijn Tigrinya is nog niet zo goed.

Met Syriërs communiceren gaat me daarentegen probleemloos af sinds ik de basisbeginselen van het Arabisch ken. En dan bedoel ik niet de klanken, maar de manier waarop met elkaar wordt gepraat. Nu weet ik dat daten praten met een Syriër niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Om je toch op weg te helpen naar wat meer interactie, deel ik drie lessen Arabisch. Handig: je kunt ze gewoon in het Nederlands toepassen.

1. Geef een compliment
Of tien, want één compliment is eigenlijk geen compliment. Dat lokt alleen maar een opmerking uit als: ‘Meer complimenten, meer.’
Om niet jaloers over te komen, voeg je na elk compliment ‘mashalla’ toe.

2. Overdrijf
In een taal waarin je iedereen je geliefde noemt en ochtenden vol rozen toewenst, kan het niet gek genoeg.
‘Misschien is het jouw adem die jouw eten zo lekker maakt,’ dweepte ik eens.
D. knikte serieus. ‘Dat is ook een uitdrukking in het Arabisch.’
Had ik kunnen weten.

3. Zweer het bij alles waar je in gelooft
Overdrijf, jawel, maar altijd met een oprecht hart. Om te voorkomen dat iemand aan je intenties twijfelt, begin je elke zin met ‘wallah’.

Ik zweer het. Met deze drie lessen lijkt het alsof je vloeiend Arabisch spreekt, mashalla.

Arabisch voor beginners

One Reply to “Zo spreek je vloeiend Arabisch (in het Nederlands)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s