Nomade

Het is voorbestemd dat kleine D. een nomade wordt; dat zit in zijn genen. Zijn voorouders trokken vanuit het Ottomaanse Rijk en Rusland naar het Golan-gebergte in Syrië. Daar kaapte zijn opa zijn oma weg bij haar familie omdat ze niet samen mochten zijn. Israël kaapte Golan om minder romantische redenen en dus pakten de opa en oma van kleine D. hun spullen bij elkaar en vestigden ze zich in een ander dorp. In een huis met een tuin vol bijen waar ze honing mee maakten en olijfbomen waar ze olie van persten. Een oorlog later vluchtte zijn vader vanuit dat huis naar Nederland.

En dan de moeder van kleine D. Die kon haar plek in de wereld ook nooit vinden. Tot ze de armen van zijn vader vond. En hoewel mijn armen ook de plek zijn waar kleine D. zich het meest geborgen kan voelen, ben ik blij dat ik hem ook een vaster verblijf kan geven. Zelfs al is dat dan een stukje woonkamer dat is afgeschermd met een gipswandje. Want er zijn zoveel Syrische moeders en zwangere vrouwen die hun vluchtelingenbaby’s dat niet kunnen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s