Als het melkmeisje weer gaat werken

Jad is wat je noemt een borsten-man. Vandaar dat hij zo gek is op zijn mama. Vandaar ook dat hij de speen van een fles niet moet.

Met die fles zijn Jad en ik netjes al een paar weken na zijn geboorte gaan oefenen. Want je wilt niet dat je na drie maanden verlof, als je weer gaat werken en je de baby achterlaat bij de oppas, ontdekt dat de baby een flesweigeraar is. Maar in plaats van dat het drinken uit de fles steeds beter ging, ging het bij Jad steeds slechter. Terwijl de weken van mijn verlof verstreken, werd ik dan ook steeds ongeruster. En begon mijn zoekgeschiedenis van Google vol te staan met zoekopdrachten als ‘flesweigeren tips’, ‘symptomen ondervoeding baby’ en ‘sondevoeding baby’. Je weet immers maar nooit.

Alle tips heb ik ondertussen bijna allemaal geprobeerd. Een kleinere, zachtere speen die op een tepel lijkt, andere voeding, de baby lekker dicht tegen me aanhouden, de baby juist wat verder van mij afhouden, hem de fles aanbieden voor het slapen, hem de fles aanbieden na borstvoeding, keer op keer poesje mauw zingen (‘ik heb lekkere melk voor jou’). Vertellen dat de arme kindjes in Oost-Ghouta helemaal geen melk hebben. Het mag allemaal niet baten. Zodra Jad zijn mondje om de speen sluit en merkt dat hij is gefopt, begint hij van boosheid te huilen. En hij mag dan kleinere longen hebben dan ik, hij heeft een langere adem. Waardoor ik het negen van de tien keer eerder opgeef dan hij en mijn jurk maar weer omhoog hijs.

Dus daar zitten we nu. Mijn verlof is voorbij en Jad weigert de fles. De enige internettip die ik nooit heb uitgeprobeerd (want dat kan ik écht niet over mijn moederhart verkrijgen) is hongerprovocatie. Maar ik heb een kleine hoop dat dat morgen bij zijn oppasoma dé oplossing blijkt te zijn. En anders is er altijd nog sondevoeding. Een hele geruststellende gedachte.

5 Replies to “Als het melkmeisje weer gaat werken”

  1. Ik voel met je mee! Maar blijkbaar hebben veel baby’s er moeite mee. Ik hoorde deze week van een collega en studievriendin precies hetzelfde. Dit is nu mijn derde week dat ik weer aan het werk ben en vanaf de dag dat ik de deur achter me dichttrok, ging het drinken uit de fles een stuk beter. En nu drinkt Jad moeiteloos uit de fles, ook bij mij. Hetzelfde geldt voor die collega. En die studievriendin heeft nog verlof, maar hoopt dat het bij haar straks ook goedkomt zodra ze weer gaat werken. Drinkt Lev (heel) soms wel een flesje redelijk goed? Dan weet je dat hij het in ieder geval wel kan, maar gewoon véél liever bij jou drinkt als hij kan kiezen.
   Ik ben trouwens wel gestopt met borstvoeding. De combinatie van borst en fles leek me verwarrend voor Jad en ik had het idee dat mijn productie snel terug liep. En kolven had ik gewoon geen zin in.

   Wat ik ook nog las als tip: elke dag een een uur voor hij honger heeft weggaan en dan iemand anders een flesje laten geven. Als je weer terugkomt, leg je hem gewoon aan. Dan is het geen probleem als hij niet uit de fles drinkt en kan hij er hopelijk in alle rust aan wennen. En hoef jij ook niet een hele dag bij hem weg.

   Hoe doe jij het nu met werken? Of ben je nog met verlof? Veel succes hoor!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s