De Onderdrukking Van De Vrouw

Wat me nu toch weer werd gezegd. ‘Jouw vriend is moslim toch? Wacht maar, binnen vijf jaar draag jij een hoofddoek.’

En wat dan nog, zou je denken, om vervolgens verder te gaan met je eigen leven. Maar wacht even. Een waarschuwing, al wordt die dan een tikkeltje te triomfantelijk gegeven door iemand die jou verder niet kent en je vriend nog minder, moet je nooit zomaar in de wind slaan. Zo’n man maakt zo’n opmerking immers niet voor niets. Het gaat niet zozeer om de hoofddoek, maar waar die volgens hem voor staat. De Onderdrukking Van De Vrouw.

Anne: ‘Zullen we een experiment doen waarbij jij een week lang elke dag mag bepalen wat ik draag?’
D: ‘Waarom?’
Anne: ‘Dat is leuk voor mijn blog.’
D: ‘Oké.’
Anne: ‘Dus wat mag ik vandaag aan?’
D: ‘Iets warms, want het wordt koud.’
Anne: ‘Maar ik wil eigenlijk mijn nieuwe jurk aan. Mag dat ook?’
D: ‘Die is toch niet warm?’
Anne: ‘Ik wist het! Jij wilt gewoon dat ik een sjaal omdoe!’
D: ‘Doe die jurk nou maar aan.’

En dat was dan meteen het einde van het experiment. Gelukkig kan ik nu met zekerheid zeggen dat D. niet het soort man is die zijn vrouw onderdrukt.

Van die ander kan ik dat dus niet zeggen, trouwens. Wat ik nog het meest in zijn opmerking mis, is mijn eigen rol in het geheel. Dat ik wel of geen hoofddoek draag, is omdat ík dat wel of niet wil. Maar dat komt in zijn hoofd niet op. In zijn ogen ben ik blijkbaar een vrouw zonder zeggenschap over haar eigen leven; die dient te gehoorzamen aan de wil van haar man. Als dat je beeld is van vrouwen hè… wie is hier dan degene die vrouwen onderdrukt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s